T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / BAYRAMPAŞA - Şehit Büyükelçi İsmail Erez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

ELEKTRİK-ELEKTRONİK TEKNOLOJİLERİ ALANI

Elektrik-elektronik sektörü firmaları, hizmetleri ile ülke ekonomisine maddi gelir ve istihdam açısından önemli katkılar sağlamaktadır.

Elektrik-Elektronik sanayi, küresel düzeyde hızla değişen pazar ve rekabet koşulları nedeni ile sürekli ve dinamik bir gelişim içindedir. Bu özellikleri nedeni ile Elektrik-Elektronik sanayi, stratejik bir sanayi olarak ülkelerin yakın ilgisini çekmekte ve bu sektör için devletler tarafından özel planlamalar yapılmaktadır. Özellikle hızla küreselleşmekte olan bu sektörde rekabet büyük yoğunluk kazanmakta ve sanayileşmiş ülkeler bu sektörün korunması ve rekabet gücünün geliştirilmesi için özel politikalar uygulamaktadırlar. 

     Elektrik-elektronik sektörü firmaları, hizmetleri ile ülke ekonomisine maddi gelir ve istihdam açısından önemli katkılar sağlamaktadır.

    Elektrik-Elektronik sanayi, küresel düzeyde hızla değişen pazar ve rekabet koşulları nedeni ile sürekli ve dinamik bir gelişim içindedir. Bu özellikleri nedeni ile Elektrik-Elektronik sanayi, stratejik bir sanayi olarak ülkelerin yakın ilgisini çekmekte ve bu sektör için devletler tarafından özel planlamalar yapılmaktadır. Özellikle hızla küreselleşmekte olan bu sektörde rekabet büyük yoğunluk kazanmakta ve sanayileşmiş ülkeler bu sektörün korunması ve rekabet gücünün geliştirilmesi için özel politikalar uygulamaktadırlar, ülkemizde;

 Elektrik-Elektronik Teknolojisi Alanı Programında;

 

1.      Bobinaj,

2.      Büro Makineleri Teknik Servisi,

3.      Elektrik Tesisatları ve Pano Montörlüğü,

4.      Elektrikli Ev Aletleri Teknik Servisi,

5.      Elektromekanik Taşıyıcılar Bakım Onarım,

6.      Endüstriyel Bakım Onarım,

7.      Görüntü ve Ses Sistemleri,

8.      Güvenlik Sistemleri,

9.      Haberleşme Sistemleri,

10.    Otomasyon Sistemleri,

11.    Yüksek Gerilim Sistemleri dalları yer almaktadır.

 Okulumuzda Elektrik-Elektronik Teknolojisi Alanında ; Endüstriyel Bakım Onarım, ve Güvenlik Sistemleri, olmak üzere 2 adet dalımız bulunmaktadır. ELEKTRİK ELEKTRONİK TEKNOLOJİLERİ ALANI - GÜVENLİK SİSTEMLERİ

     TANIMI:

 Güvenlik sistemleri teknik servis elemanın sahip olması gereken, Güvenlik sistemlerinin kurulum, bakım ve onarım işlemlerini yapma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

AMACI: 
Güvenlik sistemlerinin kurulum, bakım ve onarım işlemleri için gerekli mesleki yeterliklere sahip teknik elemanları yetiştirmektir.        

 

 GÖREVLERİ: 

 Günümüzde yaşanan olumsuz olaylar (hırsızlık, gasp v.b.) neticesinde güvenlik, insanlar için temel ihtiyaçları arasında yerini almıştır. Güvenlik sistemleri teknolojik gelişmelerle birlikte son yıllarda önemini giderek artırmaktadır. Buna paralel olarak, bu dalda eğitimli teknik eleman ihtiyacı da her geçen gün artmaktadır.

Güvenlik sistemlerinin sorunsuz ve uzun yıllar amacına hizmet edebilmesi için projelendirme, kurulum ve bakım aşamalarında işini bilen uzman personel tarafından yapılması gerekmektedir. Maalesef bir güvenlik sistemi kurulurken yapılan yanlış uygulamalar beraberinde birçok olumsuz sonucu getirmektedir. Bu nedenle, bu dalda eğitim almış uzman personele ihtiyaç duyulmaktadır. Güvenlik sistemleri sektörü, her geçen gün büyümeye devam etmektedir.

Güvenlik sistemleri dalında öğrencilere, hazırladığımız deney setleri üzerinde uygulamalı olarak yangın algılama ve soygun alarm sistemleri, güvenlik kamera sistemleri ve geçiş kontrol sistemleri ile ilgili eğitimler verilmektedir. Ayrıca okulumuza güvenlik amaçlı olarak kurduğumuz kamera sistemi ile hem okulumuzda öğrencilerimizin güvenli bir ortamda eğitim almalarını sağlayıp hem de dalımızda eğitim alan öğrencilerimize sistemin kurulumu ve bakımı sırasında uygulama yaptırma imkanı sağlanmaktadır.

 

 Güvenlik sistemleri teknisyeni olmak isteyenlerin;

 - Fen bilimleri ve matematiğe ilgili ve bu alanda başarılı,
- El ve parmak becerisine sahip,
- Sabırlı, dikkatli, titiz, sorumluluk duygusu gelişmiş,
- Mekanik yeteneğe sahip ve ilgili,
- Alet ve makinelerle uğraşmaktan hoşlanan,
- Yükseklik korkusu olmayan,
- Sesleri ayırt edebilme yeteneğine sahip, ince ayrıntıları algılayabilen,
- İşbirliği içinde çalışabilen kimseler olması gerekir.
 

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLAR:

Güvenlik sistemleri teknisyenleri büro ortamında da çalışmakla birlikte genellikle ev, iş yerleri ve fabrikalarda açık ve kapalı ortamlarda, her türlü hava koşulunda çalışırlar.

 

EĞİTİM – ÖĞRETİM – MEZUNİYET:

Okulumuzda Elektrik-Elektronik Teknolojileri alanını tercih eden bir öğrenci 10.sınıfta temel elektrik-elektronik konuları ile ilgili eğitim alır. Bu eğitimlerini başarı ile tamamlayan öğrencilerimiz, 11.sınıfa geçişte artık eğitim almak istedikleri dalı tercih edebilmektedir.

 

11.Sınıfa geçişte Güvenlik Sistemleri Dalını tercih eden öğrencilerimiz,11.sınıfta Elektrik-Elektronik derslerinin yanısıra, Alarm ve Geçiş Kontrol Sistemleri ile ilgili konularda eğitim alır.11.sınıfı başarı ile tamamlayan öğrencilerimiz,12.sınıfta hem okulda kamera sistemleri konularında eğitim alır hem de güvenlik sistemleri dalında hizmet veren çeşitli işletmelere uygulama yapmak için staja gönderilir.3 gün işletmelere staja giden öğrencilere aylık asgari ücretin 1/3 oranında işletmeler tarafından ücret ödenir ve M.E.B’lığı tarafından da sigorta işlemleri yapılır.

 

Okulumuzdan başarı ile mezun olan öğrencilerimiz, isterlerse eğitimlerine Meslek Yüksek Okulu(Bu programlarda meslek yüksekokuluna devam eden öğrenciler öğrenim süreleri sonunda Dikey Geçiş Sınavı’na girer. Bu sınavda başarılı olanlar lisans programlarına geçiş yapabilir.),Mühendislik Fakülteleri, Teknik Eğitim Fakültelerinde devam edebilir. Çeşitli firmalarda çalışmaya başlayabilirler yada kendi işyerlerini açabilirler.

 ELEKTRİK ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ - ENDÜSTRİYEL BAKIM ONARIMTANIMI:

Endüstriyel bakım ve onarım elemanının sahip olması gereken, fabrika, atölye vb. işletmelerdeki elektrik elektronik sistemlerin bakım ve onarımını yapma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

 

AMACI:

Fabrika, atölye vb. işletmelerdeki elektrik elektronik sistemlerin bakım ve onarımına ilişkin işlemleri, yapma yeterliklerine sahip nitelikli meslek elemanları yetiştirmek.

 

MESLEK ELEMANINDA  ARANILAN ÖZELLİKLER:

Bu alandaki mesleklerde çalışacak kişilerin;

*El ve gözlerini eş güdümlü kullanabilen,

*Şekil ve uzay ilişkilerini görebilen,

*Dikkatli ve sorumluluk sahibi olmalıdır,

*Makine ve malzeme ile çalışmaktan hoşlanan,

*Titiz ve özenli olarak çalışabilen,

*Ekip halinde çalışmaya yatkın.

* Soğukkanlı ve sabırlı çalışan,.

* Matematik ve fen bilimleri ilgili konularda başarılı,

* Şekilleri doğru algılayabilen

* Sayılar ve şekiller arasındaki ilişkileri çabuk algılayabilen

* Teknoloji alanındaki yenilikleri takip eden kişiler olması gerekmektedir.

 

Meslekte çalışacak kişilerin tüm duyu organları işlevlerini tam olarak yerine getirmelidir. El becerisine dayalı bir meslek alanı olduğundan, el ve parmaklarını ustalıkla kullanabilmelidir. Ayrıca titizlik ve özen isteyen bir çalışma gerektirdiğinden kişinin sabırlı, dikkatli ve tedbirli olması gerekir.

 

Mekanik konulara ilgili ve yetenekli, teknik resim çizme ve okuma becerisi gelişmiş alet ve makinelerle uğraşmaktan hoşlanan, sesleri ayırt edebilme yeteneğine sahip, ince ayrıntıları algılayabilen, ekip çalışmasına yatkın, sorumluluk duygusu gelişmiş, fen bilimleri, matematik, bilgisayar ve yabancı dil bilgisine sahip kişiler olması gerekir. Bunların yanında endüstriyel bakım onarım dalını seçecek kişilerin devre tasarım yeteneği ve matematiksel konulara ilgi duyan kişiler olmaları gerekir.
 

GÖREVLERİ:

* DC ve AC devre çözümlerini yapmak.

* Analog devre elemanlarını seçmek.

* Lojik devreleri tasarlamak ve kurmak.

* Dâhilî ve haricî tesisatın bakım ve onarımını yapmak.

* Hassas lehimleme ve güç kaynağı işlemlerini yapmak.

* Bilgisayar ortamındaki işlemleri yapmak.

* Elektronik sistemlerin arızasını tespit etmek.

* Sistemlerin arızalarını gidermek.

* Elektrik makineleri ve kontrol sistemlerini kullanmak.

* Elektrik makineleri ve kontrol sistemlerinin arızalarını gidermek.

* Dijital elektronik devreleri kurmak.

* Mikrodenetleyici ile devre dizayn edip sistemi çalıştırmak.


ENDÜSTRİYEL BAKIM ONARIM DALI ÇALIŞMA ORTAMI ve KOŞULLARI:

Endüstriyel bakım-onarım elemanları; istihdam edildikleri işletmenin çalışma sahasına (kâğıt, gıda, tekstil, otomotiv, tıp vb.) göre farklı ortam ve koşullarda çalışabilirler. Ayrıca, güç elektroniği, PLC (Programlanabilir Lojik Kontrol) yazılım ve uygulamaları, ölçüm/kontrol sensör sistemleri onarımı, elektronik AC, DC sürücü (driver) üniteleri onarımı, endüstriyel elektrik motorları, otomasyon sistemleri bakımı, elektronik kart onarımı, endüstriyel ağlar, enstrümantasyon gibi kurulu sistemin çalışma devamlılığı ve işletme sürekliliğinin sağlanması ile ilgili görev ve sorumlulukları yerine getirirler. Çalışırken elektrik çarpması ya da başka tür tehlikelere maruz kalınabilir. Bu nedenle görev yaparken dikkatli ve güvenlik önlemlerini alarak çalışması gerekir.

ENDÜSTRİYEL BAKIM ONARIM DALINDA İŞ BULMA İMKÂNLARI:

 Endüstriyel bakım onarım elemanının, iş bulma imkânları oldukça fazladır. Kamuya ve özel sektöre ait kurum ve kuruluşların elektrikle ilgili birimlerinde, elektrik santrallerinde, fabrikalarda, şantiyelerde ayrıca, güç elektroniği, PLC yazılım ve uygulamaları, ölçüm/kontrol sensör sistemleri onarımı, elektronik AC, DC sürücü (driver) üniteleri onarımı, otomasyon sistemleri bakımı, elektronik kart onarımı, endüstriyel ağlar, enstrümantasyon ve elektromekanik gibi alanlarda istihdam edilmektedirler. Kendi iş yerlerini açabilir ya da fabrikalarda bakım onarım elemanı olarak istihdam edilebilirler. Büyük ölçekli işletmeler genellikle elerindeki standart kapsamında tanımlanan tüm görevleri yapan endüstriyel bakım-onarım elemanı istihdam ederken, küçük ölçekli işletmeler özellikle cihazların ayarını yapma, baskılı devre hazırlama gibi işleri bu hizmetleri veren elektronik bakım-onarım firmalarından satın almaktadır.

 

 EĞİTİM-ÖĞRETİM GÖRÜNTÜLERİ:

11-04-201911-04-201911-04-201911-04-201911-04-201911-04-201911-04-201911-04-201911-04-2019

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 24.02.2013 - Güncelleme: 26.06.2023 10:24 - Görüntülenme: 12322
  Beğen | 23  kişi beğendi